Koiranelämää

Eläinharrastus on vienyt mennessään - Eläimet kuuluvat perheemme arkipäivään ja aika kuluukin niiden kanssa touhutessa, käymme näyttelyssä, kentällä, raviradalla. Asumme noin 10 km päässä Someron keskustasta, Hirsjärven maaseudun rauhassa.


Tilallamme asuu koirien lisäksi hevosia, kanoja ja kissoja.

Mian ensimmäinen koira oli blue merle collie "Pee", jonka sai ollessan 13 vuotias. Sitä ennen Mia oli ulkoiluttanut ja käynyt koulutuksissa naapureiden koirien kanssa. Pasilla on ollut koiria lapsuudesta lähtien, kotona oli mm. cockerspanieleita. Meidän ensimmäinen yhteinen koiramme oli rottweilernarttu Odesse, joka tuli meille vuonna 1994 ja siitä lähti kipinä kasvattamiseen. Yritimme aikoinaan astuttaa Odessen parikin kertaa. Näin jälkikäteen ajatellen oli kuitenkin hyvä, että Odesse ei koskaa tiinehtynyt, sillä tuolloin meillä ei olisi vielä ollut sitä tietoa ja taitoa, mitä koirankasvatus vaatii.

Ensimmäinen pihakoira meille tuli vuonna 2001 kun aloimme etsiä pienempää rotua, joka sopisi myös lapsille. Rotuihin tutustuttiin ja lopulta meille tuli Ruotsista pihakoiranarttu Cola (Leonberget'z Troja af Ökenvind). Seuraavana vuonna tuli Nelli (L. Fantasy for Yacatis). Ensimmäinen pentueemme syntyi maaliskuussa 2003, kun Cola pyöräytti maailmaan Yacatis A-pentueen.

Ensimmäisen kelpien hankimme vuonna 2006 kun halusimme terveen harrastuskoiran. Kelpie oli pyörinyt mielessämme jo useita vuosia kun olimme tulevaa harrastuskoirarotua miettineet. Kriteerinä meillä oli terveys ja pk-lajit. Rotuvalintaa ei ole tarvinnut katua vaan kelpie on ollut juuri siihen sopiva. Ensimmäinen kelpie pentueemme syntyi vuonna 2008.

Koirankasvatus on erittäin antoisaa, mutta myös haasteellista.

Yacatis pentueiden suunnitteluun satsataan paljon aikaa ja pohdintaa. Kukaan ei onnistu yksin, joten yhteystyö niin kotimaisten kuin ulkomaalaisten kasvattajien kanssa on erittäin tärkeää. Yhteistyössä erittäin tärkeitä ovat myös perheet, joissa sijoitus- ja yhteisomistuskoiramme asuu.

Olemme tuoneet lukuisia koiria ulkomailta, niin yksin kuin myös yhteistyössä muiden kasvattajien kanssa.

Meidät on palkittu ansiokkaasta tanskalais-ruotsalaisen pihakoiran kasvatustyöstä Suomen Kennelliiton Vuolasvirta palkinnolla vuonna 2012 ja Suomen Koirankasvattajien kasvattajapalkinnolla 2015.

Tavoitteemme

Kaikissa roduissamme tavoitteenamme on kasvattaa ulkomuodoltaan rotumääritelmän mukaisia, hyväluonteisia, terveitä ja monikäyttöisiä koiria omistajiensa iloksi ja pitkäikäisiksi ystäviksi! Pidämme tärkeänä, että jalostukseen käytettävät koirat ovat hyväluonteisia ja terveitä sekä, että koirat myös toimivat alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Koska haluan panostaa jalostukseen kunnolla ja pystyä valitsemaan tarkkaan jalostukseen käytettävät koirat, pyrin sijoittamaan jokaisesta pentueesta ainakin yhden koiran jatkoa ajatellen. Koiria joita olemme käyttäneet jalostukseen.

Kaikki alunperin jalostukseen hankitut/jätetyt koirat eivät kuitenkaan ole täyttäneet kriteereitämme, vaan monta on jäänyt käyttämättä. Lista koirista joita olemme jättäneet pois jalostuksesta.

Mia on koulutukseltaan eläintenhoitaja ja on suorittanut myös pieneläinhoitajan opintoja. Näiden lisäksi on käynyt useita Kennelliiton ja palveluskoiraliiton järjestämiä kursseja ja koulutuksia mm. kasvattaja- sekä monet jalostusneuvojakurssit. Mia on myös pätevöitynyt kennelneuvoja, kehätoimitsija, luonnetestikoetoimitsija sekä mikrosirutunnistusmerkitsijä. Vuonna 2008-2009 Mia suoritti Kasvattaja-Akatemian, jonka Suomen Koirankasvattajat ry järjesti.

Jamina on käynyt eläintenhoitajan koulutuksen, kennelliiton kasvattaja kurssin sekä pätevöitynyt kehätoimitsija.
Perheestämme lisäksi Pasi ja Ida on suorittanyt Suomen Kennelliiton kasvattajakurssin hyväksytysti. Olemme olleet mukana perustamassa pihakoirien rotuyhdistystä vuonna 2003. Alusta lähtien olemme toimineet aktiivisesti mukana mm. hallituksessa ja eri toimikunnissa.

Kasvattimme ovat meille tärkeitä! Vastuumme pennuista ei lopu luovutusikään, vaan toivomme, että kasvattiemme omistajat pitävät yhteyttä jatkossakin. Pidämme erittäin tärkeänä sitä, että saamme tietoa kasvattiemme elämänvaiheista, mahdollisesta jalostuskäytöstä ja muutenkin kaikista niiden elämään liittyvistä merkittävistä asioista.

Jotta voimme seurata ja suunnitella tulevaisuuden jalostustyötämme, edellytämme että ostaessa koiran meiltä sitoudut terveystarkastamaan virallisesti siltä vähintään lonkat, polvet ja silmät, kun koira on 1-2 vuotias.

Pentumme kasvavat perheen keskellä ja kotimme silmäterinä siihen asti kunnes ne ovat valmiita matkaamaan omiin uusiin koteihinsa. Ne tottuvat pienestä pitäen muihin koiriin, arkipäivän normaaleihin ääniin ja tapahtumiin. Pennut oppivat meillä myös kaulapantaan ja ulkoiluun. Luovutamme pennut 7-8 viikon ikäisinä asianmukaisesti madotettuina (3 krt), eläinlääkärin tarkastamina, rekisteröityinä ja tunnistusmerkittyinä. Mukaan pennulle annamme pentupaketin.

Koiran hankintaa pitää harkita kunnolla. Emme ota varausta pelkän sähköpostin tai puhelinkeskustelun perusteella. Haluamme tavata tulevat pennunostajat ennenkuin lupaamme pentua, samalla heillä on mahdollisuus tutustua koiriimme ja meihin. Koirakaupassa noudatamme Suomen Kennelliiton säädöksiä ja käytämme kennelliiton sopimuksia.


Tervetuloa tutustumaan meihin!
Team Yacatis